Bye bye Borneo
Door: paulaenroel
07 December 2011 | Maleisië, Kota Kinabalu
Uiteindelijk, na 2 dagen duiken en een theorie-examen heeft Roel zijn certificaat gehaald en mag nou ook voortaan zelfstandig gaan duiken. De laatste duikdag hebben we samen gedoken naar 18 meter diepte en allerlei gekleurde vissen, mooi koraal en zelfs zeeschildpadden van 1,5 meter gezien, echt supermooi als je die om je heen ziet zwemmen! Je kunt er zelfs heel dichtbij komen zonder dat ze er meteen vandoor gaan. Wat het nog extra mooi maakte was de prachtige verlaten eilandjes waar we gingen duiken, echt een paradijs!
Semporna zelf was een beetje een wazig plaatsje en na 4 dagen vertrokken we met de bus richting Sukau. Aangezien Sukau een heel klein plaatsje aan de Kinabatangan rivier is, komt hier praktisch geen openbaar vervoer. Vanaf Semporna stap je dan ook in een bus die je na 5 uur ergens langs de grote weg eruit laat. Vanaf daar is het nog 40km over binnenweggetjes naar Sukau en moet je zelf ter plekke vervoer zien te ritselen. Daar stonden we dus met onze backpacks.. Op een gegeven moment kwam er een kerel aangelopen die zei dat hij ons wel voor 40 Ringgit (Maleisische munteenheid) naar Sukau wilde brengen. Aangezien wij heel goed kunnen afdingen over het algemeen, dachten we dit nu ook te gaan doen..
Kerel: "for 40 ringgits I will bring you to Sukau"
Wij: "That is way too much, we want to pay 20 maximum"
Kerel: "No, I need 40"
Wij: "Ok, let's split up the difference and make it 30, deal?"
Kerel: "Sorry, 40 it is"
Wij: "Ok, our last offer, 35"
Kerel: "40"
Wij: "Ok, we agree with 40"
Dus... na deze onderhandelingen op het scherpst van de snede kwamen we een uurtje later aan in Sukau, niet meer dan een paar huizen langs een rivier waar we 2 nachten hebben doorgebracht. De boottocht tijdens zonsondergang was echt heel mooi, om ons heen zagen we mooie tropische vogels en heel veel verschillende apen aan de bomen slingeren! Wat ook indrukwekkend was waren de geluiden om ons heen wanneer we een kwartiertje stil lagen. Echt pure jungle!
De 2e avond, terwijl we een boekje aan het lezen waren bij onze kamer, kwamen er ineens tientallen apen rondom ons huisje op zoek naar eten. De bomen rondom ons huisje zaten namelijk vol met vruchten, dus we konden een uur lang genieten van dit tafereel recht voor onze neus, echt geweldig.
De volgende ochtend heel vroeg weer op pad richting Sandakan, een redelijk grote stad aan zee. Hier was niet heel veel te doen, maar hebben we ons toch 2 dagen vermaakt met sightsee-en en ons wat meer te verdiepen in de plaatselijke geschiedenis. Wat veel indruk heeft gemaakt was het Sandakan War Memorial. Tijdens de 2e wereldoorlog hebben de Japanners hier 2500 Australiërs en Engelsen gevangen gehouden. Vlak voor de capitulatie dwongen zij deze gevangen een tocht van 300km naar Ranau door pure jungle te maken op blote voeten. Dit worden de 'Sandakan Death Marches' genoemd. Slechts 6(!) gevangen hebben dit uiteindelijk overleefd. Ook aan deze kant van de wereld heeft WO2 veel sporen achtergelaten waar wij ons nauwelijks van bewust zijn.
Hierna besloten we om richting Kota Kinabalu (KK) te gaan om daar een paar dagen te relaxen, voordat we richting Kuala Lumpur zullen vliegen op 9 december.
De afgelopen dagen zijn we vanuit KK o.a. met een scooter de bergen in gegaan. Met eigen vervoer rondtrekken blijft toch wel het leukste wat er is. Heel veel kleine dorpjes gezien, mooie uitzichten, lekker gezwommen, maar ook kou geleden haha. Er even niet aan gedacht dat op 2000 meter hoogte weleens iets kouder kan zijn dan beneden.. En dan is een kort broekje en t-shirtje ineens behoorlijk koud als je met 70km per uur door 10 graden en regen rijdt.. Erg slim dus!
Verder in KK zelf sinterklaas gevierd met z'n tweetjes. We wilden eerst een surprise maken voor elkaar, maar na enig nadenken wisten we al snel wie welk lootje had getrokken, dus was de verrassing er al snel af haha.. We besloten toen maar om lekker te gaan uit eten en er een leuke avond van te maken.
Nog een grappig iets, zoals jullie weten zijn er overal in Azië veel WC's met alleen maar een gat in de grond. Hier moet je dus boven gaan staan om je behoefte te doen. Dit is blijkbaar zo ingeburgerd dat heel veel vrouwen ook op gewone WC's gewoon gaan staan OP de WC- bril.. We hebben zelfs een plaatje gevonden op een WC waarbij duidelijk staat beshreven dat het verboden is om op de bril te gaan staan en daarnaast een plaatje hoe het wel moet.. Echt super grappig! Zie de foto's onder het verslag.
Verder zijn we bezig geweest met het vooruit plannen van onze reis. Op 29 maart hebben we namelijk onze terugvlucht geboekt vanaf Kuala Lumpur, maar tot die tijd staan er nog een hoop plaatsen op ons verlanglijstje (om toch in sinterklaas termen te blijven)..
Straks dus naar Kuala Lumpur en Singapore samen met Berry. Daarna naar Perth in Australië waar Sabine en Lieke ons vervolgens in Melbourne komen vergezellen op 29 december. Met z'n viertjes gaan we o.a. naar Tasmanië en vervolgens met de camper richting Sydney. Hierna willen we eind januari naar Nieuw-Zeeland om daar een week of 5 rond te trekken. Als afsluiter denken we eind februari naar Indonesië te vliegen om via Bali, Java en Sumatra richting Kuala Lumpur te gaan vanwaar dus onze terugvlucht staat gepland op 29 maart..
Ook naar al deze landen/plaatsen kijken we enorm naar uit. De tijd vliegt voorbij, maar dat kan alleen maar betekenen dat we het super naar onze zin hebben!
Liefs van ons en we horen graag van jullie!
07 December 2011 - 07:08
Sharon & Dennis:
Wow, Wow, Wow! Jaloers!!!! Blijf genieten!!
Liefs X, Sharon&Dennis -
07 December 2011 - 08:29
Gaaljager:
oioioioioioi wat een verslag weer hey haha :P mooi man!!! rustig aan daar he en effe energie opdoen voordat Berry komt hahahhaha ;)
07 December 2011 - 09:57
Nikki:
Wat fantastisch om weer zo´n uitgebreid verslag te kunnen lezen, het klinkt nog steeds allemaal jaloersmakend goed... Vooral die prachtige foto´s zorgen ervoor dat ik heel veel zin krijg om het regenachtige Nederland te verruilen voor zo´n tropisch uitziend droomeilandje! Jullie zien er heerlijk ontspannen en bruin uit, altijd een grote lach op het gezicht, dus dat jullie genieten geloof ik meteen:) Ook heel gaaf dat Berry, Lieke en Sabine jullie al zo snel komen bezoeken, die zullen ongetwijfeld erg blij zijn jullie weer te zien en heel hard gaan meegenieten... (en ik ben alweer jaloers). Blijf ons op de hoogte houden van jullie belevenissen en we spreken elkaar gauw weer! Dikke kus! -
07 December 2011 - 13:14
Barriess:
Tuurlijk Galen!!!
07 December 2011 - 16:55
James En Claudia:
Tja het begint wel weer een beetje een cliche te worden maar weer een mooi verhaal van jullie wereldreis.
Wa hedde gullie het toch skon vergeleken met het werkvolk, alhoewel ik met al die werkeloze in het gezin Peters de zwarte schaap van de familie begin te voelen.
Ach ja je hebt luxe paarden en werkpaarden.
Wellicht interssant om te weten dat de 6 Austaliers die de death marches hebben overleeft door te ontsnappen. Ik geloof goed dat het wel indrukwekkend is om te zien wat de WW2 voor invloed heeft achtergelaten in Azie.
Wel erg leuk om jullie te blijven volgen, soms lijkt het wel dat wij eventjes ook daar zijn zo mooi en sprekend zijn jullie verhalen.
Nou iig heel veel groetjes van nummer 11. -
07 December 2011 - 18:02
Chantal Omes:
die verslagen van jullie lezen alsof je er zelf bij bent echt super!!! alleen dan kijk ik naar buiten en dan waai je bijna je broek uit dus sta ik weer met beide benen op nederlandse bodem!!!geniet en blijf aub de verslagen schrijven!!
07 December 2011 - 18:24
Emile:
kan het nou eindelijk eens afgelopen zijn met al die fantastische verhalen...?? snik snik... ik kan er niet meer tegen... snik snik.... en dan weer die foto's....snik snik.... jullie doen het express zeker om ons thuisblijvers te pesten.... waaaahh..
lieve Paula, beste Roel, tjee wat een heerlijk verhaal weer en wat een fantastische foto's, genieten hoor! Jullie stralen zo dat het pijn doet aan mijn ogen, geweldig, ook al die familie in de bomen er weer heel gezellig bij... leuk hoor!
Fantastisch hoe jullie genieten en hoe jullie ons laten mee genieten, geen bezwaar dat een volgend bericht heel snel komt, vanuit KL ofzo?
Goede vlucht, veel plezier in schitterend KL! lieve groet, Emile
07 December 2011 - 20:53
Theo En Ans:
Super, wat een leuk verhaal en wat moet het toch een uitdaging allemaal zijn.
Roel gefeliciteerd met je duikers diploma, ach dat doen jullie er gewoon effe gezellig bij en Paula pikt het gewoon weer effe op. Goed hoor en het lijkt ons fantastisch mooi om tussen de koraal, vissen en schildpaden door te zwemmen. Ja, en dan die foto's die jullie maken echt hartstikke leuk en die van die w.c. is toch wel heel grappig, is dit nu echt waar? Ja, wij wisten al wel dat de Nederlandse vrouwen heel erg slim zijn en dat ze daar geen foto voor op te hoeven hangen, ha, ha.
Blijf lekker genieten en blijf ook lekker relaxt, maar dat zit wel snor bij jullie. Groetjes van ons en tot jullie volgend verslag van dit fantastisch avontuur.
( o,ja Paula wij hadden ook lootjes getrokken, ik had jou, maar jij was zo ver weg, heb die lekker chocolade letter zelf maar op gegeten en ook de pepernoten waren zo lekker).
Liefs xxxxxx -
08 December 2011 - 13:05
Joost Van Dreumel:
Weer een fantastisch verhaal en erg mooie foto's waar ik weer naar uitgekeken heb om te lezen en te bekijken! Doe erg veel inspiratie op voor onze nieuwe vakantie in de zomer van 2012 :-D! Keep on going with the good work en geniet ervan!
Groetjes -
08 December 2011 - 18:01
Sanne:
Wat hebben jullie het slecht...... ZUCHT!! -
09 December 2011 - 12:14
Paul:
Ik sluit me bij Emile aan!
Bij Entermotion missen we Paula natuurlijk ontzettend. Niet alleen vanwege de drukte op het moment (we hebben allemaal stampvolle agenda's) maar vooral vanwege Paula's heerlijke persoonlijkheid die in de drukke dagen altijd haar vrolijkheid blijft bewaren.
Denk vooral niet aan je werk op al die fantastische plekken maar alleen af toe aan je collega's die je al het geluk van de wereld wensen!
Liefs,
Paul -
10 December 2011 - 11:23
Mieke Vollenga:
Al een paar maanden geniet ik van jullie reisverslagen en mooie foto's, geweldig hoe je het beschrijft. groetjes en nog veel plezier op jullie verdere reis .
Mieke( vriendin van opa en oma de Koning) -
12 December 2011 - 09:59
Robinho:
superleuk om jullie verhalen iedere keer te mogen lezen! jullie schrijven erg leuk!
hier in NL natuurlijk alles hetzelfde, je kent dat wel.
Blijft posten en genieten! groeten -
17 December 2011 - 19:09
Tante Wilma:
wat een fantastisch verslag weer heerlijk om te lezen.wij vinden het fijn dat jullie het zo naar
jullie zin hebben.roel gefeliciteerd met je duik certificaat.nou dat afdingen is in het water gevllen.
heeft berry je kunnen vinden op het vliegveld,of was het niet duidelijk genoeg.....
ik heb de foto gezien heb erg om moeten lachen.veelplezier met berry en fijne kerstdagen samen
en een knallende jaarwisseling met sabien en lieke.
groetjes tinie wilma harm
18 December 2011 - 03:30
Trudy Van Ruiten:
Hee :)!
Ik heb een vraagje aan jullie! Ik loop op dit moment stage voor 3 maanden in Kuala Lumpur en ga straks nog kleine 2 maand alleen zelf doorreizen. Omdat ik mijn planning nu wat wil vast zetten, ben ik aan het orienteren waar ik precies naar toe wil. Omdat ik niet echt hoogte krijg hoe het is om door Sarawak en Sabah in je eentje te reizen (zijn er veel andere backpackers?) zou ik graag jullie advies hierover willen.
Geniet daar nog lekker! En alvast bedankt als jullie wat tijd hebben om te reageren!
Trudy vanuit KL