Nihao China
Door: paulaenroel
04 September 2011 | China, Xi'an
Al snel maakten we kennis met China en keken onze ogen uit; Alles wat wielen heeft gaat door voor fiets. Van 3 persoons tandems, riksja's tot scootmobieltandems en allerlei variaties van brommertjes. Allemaal zo vol mogelijk geladen met alles wat je maar kunt bedenken.
Wat voor ons ook onbegrijpelijk was dat de hele kleine kinderen een broekje aan hebben die van voor en achter open is, zodat ze geen luier aan hoeven, maar alles gewoon kunnen laten lopen. En dat betekent voor ons uitkijken dat je niet nat wordt! Ook houden de chinesen de gewoonte erop na om veel te roggelen en spugen op straat.. Het ziet eruit uit een grote chaos met heel veel mensen, winkeltjes en karretjes op straat. Maar dat heeft eigenlijk wel weer wat!
Wat doet een echte Hollander als ie in Bejing is? Uiteraard een fiets regelen en fietsen maar. De hele stad is ingericht op fietsen en zelfs over de allergrootste kruispunten lopen fietspaden, super gaaf om met je fietsje zo door het verkeer te rijden!
Als eerste zijn we 18km verderop naar het Zomerpaleis gegaan, waar de vroegere keizers verbleven in de zomer en wat dus verboden was voor het gewone volk. Een prachtige aaneenschakeling van pagodes, tempels en parken waarbij in het midden een meer ligt, waarbij vroeger 100.000 arbeiders, niet geheel vrijwillig, geholpen hebben met uitgraven.. 'Vele gedwongen handen maken licht werk' zullen we maar zeggen. Maar het resultaat mag er wezen, want het is echt schitterend.
Vervolgens verder gefietst naar het Olympisch stadion en het omliggende Olympische dorp. Ook hier waren we niet de enige met dit plan. Niet meer normaal hoeveel toeristen overal zijn, het grappige is wel dat het voor 99,9% Chinezen zijn, dus dan lijkt het alsnog een beetje alsof we de enige zijn die daadwerkelijk op vakantie zijn haha.
Wat echter het meeste indruk heeft gemaakt is de Chinese Muur! We kozen ervoor om met een tour 150km verderop te gaan (niet met de fiets dus :-) ) om zo de hordes toeristen achter ons te laten en dit betaalde zich terug. Prachtige uitzichten tijdens de wandeling/klimtocht van 6km over de muur zelf van Jinhshanling naar Simatai zorgden voor een unieke belevenis van dit wereldwonder, schitterend!
De dag erop wederom een fiets gehuurd (maar liefst 2 euro per dag) en naar de Verboden Stad geweest. Verboden, omdat het vroeger voor 500 jaar off-limits was voor 'Ling met de pet', maar nu niet meer.. En dat hebben we geweten! We hadden echt het gevoel in de Efteling te lopen middenin de zomer, veel te druk! Nu blijkt dat vanaf 1 september de schoolvakanties in China weer voorbij zijn, dus dan zou het overal weer rustiger worden. Aan de voorzijde ligt het Plein van de Hemelse Vrede, het grootste stadsplein ter wereld met een oppervlakte van 440.000 m2. Hierop hebben zelfs de toeristische Chinezen moeite om het druk te laten lijken, dus dit was dan wel weer mooi. Het allerleukste was eigenlijk wel dat mensen constant met ons op de foto wilden. Waarschijnlijk zijn wij nog indrukwekkender dan dat pleintje..
's Avonds hebben we steeds vooral genoten van het lekkere eten, rondkijken en heerlijke (voet)massages in de kleine steegjes, Hutongs genaamd, die Bejing rijk is. In deze steegjes voel je echt nog de sfeer van het Bejing van vroeger. Uiteraard ook op de plaatselijke markt geweest waar het wemelt van de mensen en de eetkraampjes. En ze eten echt alles hier! Tot nu toe is alles wat we geprobeerd hebben echt super lekker, maar de zeesterren en levende schorpioenen aan een spies hebben we toch nog maar even laten liggen..
Wat ook heel grappig om te zien is dat heel veel Bejingers doen aan 'stadsparkgymnastiek', gewoon in het openbaar met z'n allen dansen, muziek maken en tai-chi oefeningen doen in een park. Zie je het voor je, heel Kronenburgerpark elke avond vol met stretchende en swingende Nijmegenaren.
Dinsdagochtend met het veredeld veevervoer (lees: treinreis) doorgegaan naar Pingyao. Wat een mega chaos zijn de treinreizen hier! Je zit met z'n allen in een wachtkamer op het station te wachten totdat de poortjes opengaan naar jouw perron. Als dat moment aanbreekt wordt het pas echt lachen.. Alsof de nieuwe Harry Potter net uit is, zo'n gekkenhuis! De trein zelf was ook een belevenis, gewoon staanplaatsen op een traject van meer dan 16 uur.. Gelukkig duurde ons stukje maar 1,5 uur naar Pingyao en hadden we het eerste gedeelte al met een hogesnelheidstrein gedaan met snelheden van 300km per uur. Dat was dan weer wel goed geregeld.
Pingyao zelf is een leuk stadje met een 6km stadsmuur om het oude centrum waar alles nog zo is gebleven als honderden jaren geleden, erg leuk en gezellig. Ook daar veel gefietst en uitstapjes gemaakt. Onder andere naar een groot Courtyard, een soort afgescheiden 'dorp' waar vermogende families vroeger woonden. Verder ook naar een ondergronds 'kasteel' waar men verbleef tijdens de oorlog met Japan, een heel gangenstelsel tot 26 meter diep, met veel kleine kamertjes, boobytraps voor indringers en zelfs aparte verblijven voor de paarden, erg cool.
De volgende bestemming was Xi'an, een stad met 4,5 miljoen inwoners (en dus veel smog), vooral bekend vanwege het Terracotta Leger. Hier hebben we dan ook uiteraard een bezoek aan gebracht. 's Ochtends in alle vroegte vertrokken we om zo de hordes andere toeristen voor te zijn. Aangekomen zagen we een indrukwekkende hoeveelheid van duizenden stenen soldaten en paarden die meer dan 2000 jaar geleden zijn gemaakt voor de toenmalige keizer. Deze slimmerik meende dat hij op deze manier, na zijn dood, in het volgende leven weer een enorm leger tot zijn beschikking zou hebben. De collectie is jaren onder de grond gebleven, maar in 1974 ontdekt door boeren die een waterput wilden maken. Nu is het uitgegroeid tot een van de grootste acrheologische ontdekkingen van de 20e eeuw.
Xi'an zelf is niet heel bijzonder, maar wel de moeite waard om je een dag te vermaken, een rondje stadsmuur te doen en te struinen door 'the muslim quarter'. Heel grappig om Chinesen met een hoofddoekje te zien. We hebben er een avond wandelend tapas eten van gemaakt, van stalletje naar stalletje lopen en allerlei kleine hapjes die ze daar verkochten uitproberen. Een super leuke ervaring!
Al met al hebben we weer een hoop gezien en meegemaakt. Het gaat nog steeds erg goed met ons, en we genieten volop! De volgende bestemming wordt Chengdu, bekend om zijn panda's. Daarover meer in het volgende stukje, want nu is het wel weer lang genoeg geweest..
Zaijian !!
04 September 2011 - 08:19
Veronique:
Mooi verhaal! Ik wil ook...:-( -
04 September 2011 - 08:42
Barriess:
"Ling met de pet....." haha geweldig
04 September 2011 - 10:17
Nikki:
Wat een topverhaal weer! En zoveel mooie foto´s... Ik wil ook!!! Blijf genieten (maar zo te zien doen jullie dat sowieso wel)! -
04 September 2011 - 11:09
Geer:
Die foto's, die verhalen! Ik word hier zo blij van!! -
04 September 2011 - 13:33
Sabine :
Tjee Minee (is dat chinees?) wat een belevenissen weer.
We (Papa en ik) hebben ook erg moeten lachen om "Ling" met de pet! Super!
Het is heerlijk om jullie zo te volgen en mee te genieten van wat jullie allemaal doen en zien.
Foto's zijn ook mooi joh.
groetjes - kusjes Mam
04 September 2011 - 15:51
Truus:
Hallo leizigers,
Ik ben echt jaloers ...... maar oooo zo blij met jullie mee te genieten! Al die foto's en geweldige verhalen. Wat een prachtig land.
Zeker heel fijn dat alles goed gaat! Genieten en blijven schrijven graag ...
Liefs en gloetjes van Moedels -
04 September 2011 - 19:18
Theo En Ans:
Wouw, wat een boeiend verhaal, als jullie zo blijven schrijven kan je er straks een mooi boek van maken en dan alle mooie foto's erbij. Wij genieten van jullie mooi verhaal en foto's en uit die verhalen blijkt ook dat jullie er echt super van genieten en veel mee maken en zien.
Tot in Chengdu.
Zaijan!!!! (om ook een beetje in het sfeertje van China te blijven.)
xxxx Theo en Ans
05 September 2011 - 07:13
Maartje:
Weer een super leuk verhaal en mooie foto's!! Ook voor ons erg leuk om te lezen en te zien! Geniet ervan!! -
05 September 2011 - 07:24
Leonie En Plaktijk:
Heerlijk om tussen de patienten door even weg te dromen!
X Leonie (en de gloeten van plaktijk Entelmotion :-)) -
05 September 2011 - 17:49
Mark :
05 September 2011 - 18:29
Peter En Joke:
Hoi Roel en Paula
Schitterend al die mooie foto's en zoals jullie het vertellen, of we erbij zijn, alles ziet er zo indrukwekkend uit. De chinese muur wat een beleving en dan die terracotta soldaatjes etc. en jullie zijn bevoorrecht om zoveel moois in het echt te zien en dan het lekkere eten, heb ik het natuurlijk niet over de levende spiesen.
Bt.w. jullie zien er harstikke gelukkig en gezond en vooral vrolijk uit, blijf genieten.
We kijken alweer uit naar het vervolg, tot gauw doeiii
xxx joke en peter -
05 September 2011 - 18:58
Leonie:
wat leuk om te lezen, vooral als je naar buiten kijkt en alleen maar regen ziet vrolijkt zo'n verhaal je toch weer op. enjoy -
06 September 2011 - 11:12
Emile:
Wat een fantastische verhalen en wat een schitterende foto's!
Joh wat hebben jullie al veel gedaan en gezien. Ik ben stikjaloers! Aaaaahhh...
Ik vind het echt geweldig voor jullie en ik ben blij dat jullie met zoveel enthousiasme verhalen en foto's met ons delen!
Geniet, geniet geniet! -
07 September 2011 - 22:09
Marianne Timmermans:
Ha Paula en Roel,
Ik geniet enorm van jullie reisverslagen! En wat een lef en durf hebben jullie om ook vanalles uit te proberen met het eten, brrrr ook al een geroosterde cavia op?
Nou tot gauw schrijfs maar weer. Lachen van Leonie van de Plaktijk, ha ha, dikke knuffel, of dikke plakker van mij -
08 September 2011 - 08:36
Marjan Heijink:
Ha reizigers! Klinkt allemaal errug goed, enorm leuk om jullie ervaringen zo te volgen. Gave foto's ook, mooie natuur en samen veel pret zo te zien. Genieten!!!! -
08 September 2011 - 19:19
Tante Wilma:
roeling en paulinga
wat een fantastische verhalen en mooie foto;s wat hebben jullie al veel gezien in een maand
tijd,ik heb al de foto van de baby panda gezien bij sabien vanmidag, hebben zitten rikken wat
we reglmatig doen het is bij ons al weken kaartweer regen regen en nog eens regen oeps de aarde bgint te beven ik stop ermee...
groetjes tinie wilma harm. -
09 September 2011 - 14:20
Ankie/collega Eef:
Wat een prachtige verslagen maken jullie, dat is echt GENIETEN, ja, met hoofdletters.
12 September 2011 - 09:42
Mieke En Henk:
Heel erg leuk om te lezen en meegenomen te worden op jullie reis.
Prachtige foto's , die dit verhaal nog meer glans geven.
Kortom, wij willen ook!!!!!!
groetjes en veel plezier verder! -
13 September 2011 - 09:03
Yvonne:
Hey kanjers,
Wat geweldig toch!! Mijn complimenten hoe jullie alles beschrijven...... Moet je uitbrengen!!! wordt een bestseller.
Zomaar ff...... wij missen jullie wel hoor
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx -
13 September 2011 - 20:30
Serenda:
zit met smart weer op een reisverslag te wachte en hoe het met jullie gaat ma met zo n mooie reis moet het wel goedkome we wachte rustig af en veel geluk verder op reis xxx serenda en patrick -
14 September 2011 - 16:32
Paul:
Hey Paula en Roel,
Ik heb maar weinig toe te voegen aan de rest van de reacties. Maar doe het toch maar even: super gaaf daar, mooie foto's!
Ben trouwens net onder het mes geweest en hoop volgende week weer te gaan hardlopen. Dus Paula, bereid je vast voor want straks loop ik je er hopelijk helemaal uit!
Paul