Nieuw Zeeland: Pinguins en nog veel meer!
Door: paulaenroel
01 Februari 2012 | Nieuw Zeeland, Queenstown
Zoals gezegd verbleven we de eerste 3 nachten in Nieuw-Zeeland in Christchurch op het zuidereiland. Wellicht komt de naam Christchurch nog bekend voor, want de stad is ongeveer een jaar geleden veelvuldig in het nieuws geweest vanwege een gigantische aardbeving die hier heeft plaatsgevonden. En trouwens, er vinden nog bijna dagelijks naschokken plaats.
De kracht van zo'n aardbeving werd pas echt duidelijk toen we richting het centrum liepen, of liever gezegd het voormalige centrum. Een blok van ongeveer een vierkante kilometer in hartje centrum is nog helemaal afgesloten met hekken en je ziet vele gebouwen hierbinnen nog in puin liggen. Ook buiten dit gebied zijn nog duizenden huizen, bedrijven, kerken enzovoort verwoest of verzakt zijn en binnenkort moeten worden afgebroken. Die huizen en gebouwen staan gewoon leeg en te wachten op hun bestemming. Op straat is het doodstil. Het geheel heeft nog steeds meer weg van een spookstad, dan van een bruisend stadscentrum.Toch zie je overal ook al dat mensen hun huizen opknappen, bedrijven weer langzaam terugkomen en het centrum langzaam weer een heel klein beetje vorm begint te krijgen. Winkels en restaurants hebben grote zeecontainers omgetoverd tot tijdelijk filiaal en dat ziet er nog leuk uit ook. Erg indrukwekkend!
Vanuit deze veerkrachtige stad vertrokken we met onze coole camper (liever gezegd, een 2-persoonsbed op wielen met een mini-keukentje) richting Banks Peninsula, een schitterend stuk schiereiland vol met helderblauwe meren en geel/groene bergen zover je kan zien. Helaas was het die dag en de dag erop vrij regenachtig waardoor we slechts gedeeltelijk meekregen hoe mooi het daar is. Iets eerder dan gepland (nou ja, plannen doen we eigenlijk nooit, dus beter gezegd iets eerder dan gehoopt) vervolgden we onze weg en besloten we voor postbode te gaan spelen.
Korte uitleg: ome Jan ("de mus" voor bekenden) en tante Wilma hebben goede vrienden uit Wijchen die ongeveer 15 jaar geleden naar Nieuw-Zeeland zijn verhuist om daar een boerderij te beginnen. Van hen kregen we vanuit Nederland dan ook een envelop mee met een brief en vele foto's om af te geven onder het mom van 'nu we er toch zijn''. Wij even vlug opgezocht waar ze woonden in Nieuw-Zeeland en onze route zo aangepast dat we de post af konden gaan geven. Aangekomen bij de straat waar ze woonden in Rakaia (klein dorpje ongeveer 100km ten zuiden van Christchurch) bleek het huisnummer niet te kloppen, omdat dit meer het soort postadres was.
Normaal geen probleem, ware het niet dat deze straat 22km(!) lang was.. Na serieus 6 keer te hebben gevraagd en 3 kwartier verder kwamen we eindelijk aan bij de familie Lepoutre. Gelukkig was het ontvangst super enthousiast en vonden ze het heel leuk om van Jan en Wilma te horen. Uiteindelijk zijn we blijven eten en zelfs blijven slapen. Ook kregen we een 'korte' rondleiding over het bedrijf; bijna een uur lang zijn we weg geweest met de auto om langs alle velden te rijden die ze in gebruik hebben. Graanvelden, gras, bloemen, kool, wortels, uienvelden zover je kon kijken tot zelfs een heuse wijngaard waarvan we ook een fles meekregen. Erg mooi te zien hoe dit allemaal wordt gedaan en hoe groot het totale bedrijf was. O ja, een leuk feitje dat we hoorden was dat ons huis in Wijchen is gebouwd op hun voormalige land dat ze dus verkocht hebben, voordat ze naar NZ vertrokken. It's a small world after all..
Vanuit daar besloten we onze reis te vervolgen naar Lake Tekapo en Mount Cook National Park. Lake Tekapo is een prachtig turkooize (gewoon paarsblauw in het Wijchens) door heuvels omringd meer vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over het hele gebied. Hier en de dag erop in Mt. Cook scheen de zon volop, hetgeen alles toch een stukje mooier maakt.
In Mount Cook NP kun je vele wandelingen doen en midden tussen de bergen blijven slapen op een mooie kleine camping. Wij kozen ervoor om een 6 uur durende tocht te gaan doen naar 'Muellers Hut' en daar kregen we geen spijt van. De eerste 3 uur was echt klimmen en behoorlijk pittig, maar de beloning kwam boven. Echt adembenemende uitzichten over gletsjers, bergmeren in ongeveer alle kleuren blauw die je kan bedenken en uitgestrekte valleien zover je kan zien. Op korte afstand hebben we zelfs 5 lawines gezien in de gletsjers. En dit alles terwijl we zelf in een korte broek en t-shirtje middenin de sneeuw stonden! Tijdens de afdaling kwamen we iemand tegen die niet meer verder kon vanwege een verzwikte enkel. 10 minuten later kwam er gewoon een reddingshelikopter aan om haar van de berg af te halen wat we dus live gezien hebben. We hebben er nog over nagedacht om ook een gescheurde teennagel ofzo te faken voor een gratis helikoptervlucht, maar uiteindelijk toch maar gewoon afgedaald haha.
Toen was het tijd om Paula's wens in vervulling te laten gaan; pinguins in het wild zien! Onze missie begon in Oamaru aan de oostkust, ongeveer 2 uur rijden vanuit Mount Cook. Tussendoor nog een stop gemaakt bij de 'Clay Cliffs', goudgele rotsen die vanuit het niets oprijzen tussen de uitgestrekte valleien en rivierlandschappen waar we doorheen reden. Maar goed, we dwalen af; pinguis dus!
Het plaatsje Oamaru staat bekend om de aanwezigheid van 2 pinguinskolonies, de 'blue penguin' en de 'yellow-eyed penguin'. Beide komen tegen de avond vanuit de zee (na een dag voedsel zoeken) aan land om naar hun nestje te gaan. Hoog boven de kust zijn er paden en uitzichtpunten aangelegd om dit tafereel te kunnen bekijken (en zonder deze schuwe beestjez te storen) in de hoop dat ze ook daadwerkelijk komen. Wij besloten om op zoek te gaan naar de yellow-eyed penguin. Het was echt mega koud (serieus 2 dikke truien over elkaar heen en ook nog een muts was net genoeg om het houdbaar te maken..), super harde wind en erg hoog vanaf waar we moesten wachten. Maar dit alles was zeker niet voor niks. Na een klein uurtje kwam de eerste pinguin uit het water!! Hij bleef even staan zodat we hem konden bewonderen en waggelde toen de duinen in. Uiteindelijk hebben we in de verte toch 3 pinguins gezien, heel speciaal.
Vanaf Oamaru reden we de volgende ochtend verder zuidwaarts naar Dunedin en de Otago Peninsula. Dunedin is een leuke stad, door de Schotten gesticht, hetgeen nog duidelijk terug komt in de diverse bouwstijlen. Ook zijn ze hier erg trots op het feit dat ze de steilste winkelstraat van de wereld hebben.. Lekker belangrijk!
In Dunedin zijn we een avondje naar de bioscoop zijn geweest en hebben we genoten van enkele culinaire hoogstandjes die deze stad te bieden heeft (McDonalds, M&M's en Sushi). Het moet gezegd worden dat we (lees: Paula) erg creatief zijn in de camper op 2 kleine gaspitjes en vrij veel gezonde maaltijden eten. We (lees: Roel) vonden dan ook wel dat deze gastronomische uitspatting wel een keertje mocht haha.
Vanaf het centrum van de stad rij je in een kwartiertje Otago Peninsula op waar de prachtige natuur en vooral het wildlife erg gaaf is. Allereerst zijn we naar het verste puntje op dit schiereiland gereden. Vanaf hier zijn er geweldige uitzichten over de ruige zee die tegen de steile rotskliffen slaat. In het water zwommen zeehonden en op die rotsen zaten ook nog zeehonden, zeeleeuwen en allerlei soorten vogels wat het uitzicht nog beter maakte! Na wat sightseeen kwamen we bij een strand dat bekend staat om zijn wildlife en waar je ook op kunt. We begonnen richting het strand te lopen en struikelden meteen al bijna over de eerste zeeleeuw! Deze lag rustig te slapen en we konden hem dus (op veilige afstand..) rustig bekijken. We waren te vroeg voor de pinguins maar we hier nog veel meer zeehonden en zeeleeuwen gezien die lekker van de warme zon aan het genieten waren.
Het einde van de dag besloten we om vast door te rijden naar de Catlins helemaal in het zuidoosten van het zuidereiland. We kwamen precies aan op de tijd dat de pinguins weer het water uit kwamen, dus daar hebben we gebruik van gemaakt. Ditmaal was het wat minder koud en hebben we zelfs 5 pinguins gezien! En ook nog van een stuk dichterbij.. Helemaal geweldig. Om het helemaal compleet te maken ontdekten we dat er ook nog een mooi pad naar een vuurtoren liep. Aan beide kanten van het pad waren steile rotswanden tot aan de zee, wat weer een spectaculair uitzicht gaf. Beneden waren veel zeehonden aan het spelen met het nodige lawaai en sommige zelfs met kleintjes!
Na deze beestenboel zijn we richting de Fiordlands gegaan. Misschien dat jullie er al moe van worden, maar wederom super indrukwekkende uitzichten van hoge bergen met meren en rivieren. De bekendste fjord en een van de weinige waar je in kunt rijden is de Milford Sound. Je kunt hier ontelbare wandeltochten doen, varierend van een kwartier totaan 11 dagen. De weg die je zelf met de auto aflegt om er te komen is al 120 kilometer en een belevenis op zich. Hier komen dan ook gemiddeld een half miljoen mensen per jaar op af en wij weten nu waarom. Moeilijk uit te leggen, maar de foto's zeggen genoeg hopelijk..
Hier in Nieuw Zeeland kun je trouwens op speciaal aangegeven plaatsen kamperen. En met onze camper maken we daar dankbaar gebruik van. We rijden tot we een mooi plaatsje zien en zetten de camper bijvoorbeeld aan een meer om te overnachten. Het enige wat je daar voor hoeft te doen is een kleine vergoeding betalen door in een envelop je gegevens in te vullen en met het geld in een soort brievenbus doen. Goed systeem! Zo slapen we steeds om en om in de natuur en dan weer op een camping met alle faciliteiten.
Na al die natuur zijn we nu aanbeland in Queenstown. Op het eerste gezicht een super leuke stad en morgen gaan we het verder verkennen, maar dat horen jullie later weer, want het stuk is inmiddels al weer veel te lang geworden :-)
Liefs van ons!
01 Februari 2012 - 06:48
Sabine:
He kids,
Schitterend wat een verhaal en voor ons hier in Nederland is het nooit te lang en wat een prachtige natuurfoto's.
Leuk campertje trouwens, ziet er cool uit. Was er ook erg nieuwsgierig naar! :) Jullie moesten twee truien aan voor de kou ....wij hier wel vijf, het is gruwelijk, zo koud hier.
Nou lekker verder genieten en tot hoors ;)
Mams xx
01 Februari 2012 - 08:03
Lieke:
Wow!! Mooie plaatjes zijn er weer geschoten! Echt prachtig!
En blits dat jullie zo vriendelijk ontvangen zijn bij de familie lepoutre!
Nou geniet nog maar volop! Want eind maart is het zo!
En wij stonden trouwens van de week hier ook in de sneeuw!:)
Alleen niet met de korte broek!
Liefs Lieke XXx -
01 Februari 2012 - 08:20
Anita En Willy:
hoi paula en roel
alweer ben ik jullie avontuur aan het lezen wat een mooi verhaal.
en wat een mooie foto`s.
het is een genot om jullie te volgen we wanen ons haast zelf in australie haha kan natuurlijk niet maar zo voelt het wel, jullie vertellen het zo mooi.
we hopen dat jullie nog voor jullie terug komen een of twee mooie verhalen schrijven.
nog heel veel avontuur voor jullie en geniet ervan.
groetjes anita en willy -
01 Februari 2012 - 09:24
Geke:
Supermooi! Ik denk steeds: daar zou ik ook wel naartoe willen. Dus misschien moeten wij ook maar eens zoiets gaan doen.... Na henks carriere dan he.
Jullie zien er zelf ook supergoed uit trouwens.
Xx geke -
01 Februari 2012 - 11:04
Emile:
WAAAAAAAAAAAAHHH jullie maken me helemaal gek......................... -
01 Februari 2012 - 14:18
Nikki:
Lieve Paula en Roel,
Wat een heerlijk lang verhaal weer en wat een fantastische foto's! Super om op deze manier mee te kunnen genieten van al jullie avonturen! Ik geloof graag dat jullie met liefde de kou trotseren voor de pinguins, zeeleeuwen en andere wildlife... Erg indrukwekkend! Ook de camper ziet er supercute uit, lekker knus... En lekker een plekje voor jezelf natuurlijk:)
Jullie zien er geweldig uit en genieten duidelijk met volle teugen van alles wat jullie beleven. Blijf dat vooral nog lekker doen, dan kan ik vanaf hier een beetje blijven meereizen!
Hier is het inderdaad ook vrij koud op het moment en wij krijgen geen beloning in de vorm van pinguins en andere schattige wezentjes/spectaculaire uitzichten. Jullie hebben het weer eens beter bekeken dus...
Blijf ons vooral op de hoogte houden!
Dikke kus!
@Paula: thnx voor je mail, superleuk!! Ik ga zeker proberen je te bellen! -
01 Februari 2012 - 16:16
Mark:
Mooie foto,s. Maar doe het rustig aan he in queenstown.
En geniet van de mooie tochten en uitzichten. -
01 Februari 2012 - 21:36
Theo En Ans:
Prachtig jullie verhaal en niks te lang hoor, we genieten ervan, (nou genieten) je wordt er we een beetje gek door gemaakt. Theo en ik hebben besloten om ook maar eens heel hard te gaan sparen en dan jullie reis na te doen, alleen de vraag zouden wij dit nog kunnen, we zijn uiteindelijk geen 26 meer. Ook de foto's zijn geweldig, de mooiste is toch wel van ach wat lief en dat na zoveel maanden iedere dag bij elkaar (ha, ha,ha,) kan je ook wel als je zo'n mooie reis maakt, dan is er geen tijd om te mopperen op elkaar of met kwaaie zin rond te lopen, dat is hier heel anders hé. Zeker als je van de kou binnen moet blijven zitten, want dat is het hier nu. Ik zou ook wel een heel lang verhaal willen schrijven, maar er is hier zo weinig aan avontuur te beleven. Dus besluit ik maar, met jullie nog een hele fijne tijd toe te wensen, blijf genieten en schrijven en foto's maken. Tot het volgende verhaal.
Liefs xxxx -
02 Februari 2012 - 04:22
Tante Erna:
hallo Paula en Roel,
Slow,...........weten jullie wel wat dat betekend. vast niet, je reist wat af. reisleiders als baan zou fantastisch passen, ha Ha
groetjes Tante Erna -
02 Februari 2012 - 19:58
Salihamovich :
Hey Kanjers,
Super leuk weer en wat een mooie foto's toch! Dit boek moet echt gebundeld worden!!!!!!!
Heel speciaal allemaal......
Hier misssen we jullie allemaal maar ons sociale network houdt ons toch dicht bij elkaar.
Dit jaar VIVA LAS VEGAS.... kunnen jullie daar misschien ook nog leuke verslagen over schrijven... zal wel lukken met 10 gekken!!!
Hier scoren we ook gele oogjes...... bij Berry, hahaha althans schoonmoet dan!!!
Dikke kus en heel veel liefs van ons,
Sal en Yvonne xxx -
03 Februari 2012 - 07:18
Maartje:
Wauw!! Wederom echt een super leuk verhaal met prachtige foto's!! Het blijft leuk om te lezen wat jullie daar allemaal zien en doen!
Blijf genieten!
X x -
04 Februari 2012 - 19:13
Ankie/collega Eef:
Heerlijk verslag! Fantastisch in zo'n coole camper aan de andere kant van de wereld.
Nog veel plezier in dit mooie land. -
05 Februari 2012 - 11:39
Judith En Jos:
Goed verhaal, lekker uh lang.
Maar nooit te lang inderdaad wat een verhaal weer. Jullie moeten toch de gelukkigste mensen zijn.
Blijf schrijven ik heb weer gelachen hier achter de laptop.
Groetjes ook van judith, Jos -
06 Februari 2012 - 20:07
Marijn:
Blijft geweldig en ik blijf zoooo ontzettend jaloers... ;-) Coole camper trws!
Bijf genieten, maar dat zal geen probleem zijn. -
08 Februari 2012 - 19:06
Joke En Peter:
Hoi Paula en Roel,
Voor ons is geen een verhaal te lang, jullie schrijven zo mooi en dan al die mooie foto's, prachtig.
Tijd gaat erg snel, voordat je het weet zijn jullie alweer thuis, maar we hopen nog een aantal mooie ervaringen van jullie te mogen lezen. Heel veel Plezier verder en dat jullie moeten Genieten hoeven we niet te zeggen, dat zien we wel op de foto's.
Groetjes uit het koude Wijchen xxxx