Togean Islands; Relaxen voor gevorderden
Door: paulaenroel
18 Maart 2012 | Indonesië, Tentena
Vanwege het feit dat het zo lastig te bereiken is zijn er dan ook maar heel weinig toeristen en heb je echt het gevoel op vrijwel verlaten bounty eilanden te zijn. De stroom wordt opgewekt met een aggregaat die op benzine loopt en dus maar enkele uren per dag beschikbaar is. Het water om je te wassen of 'douchen' (lees; met een schep over je heen te gooien) moet zelfs in emmers met kleine bootjes worden gebracht. Uiteindelijk zijn we op 4 verschillende eilanden geweest waarop we per eiland steeds een paar nachten verbleven alvorens met een houten bootje verder te varen naar het volgende bounty paradijsje.
De ferry van Gorontalo naar de Togeans vertrok op 6 maart uiteindelijk naar goed Indonesisch gebruik stipt om tijd (lees: 2 uur te laat) en duurde vervolgens 15 uur. Op het einde van de reis was het weer tijd voor de dagelijkse Paula fotosessie. Ongeveer iedere mede passagier wilde met haar op de foto en er stond gewoon daadwerkelijk een rij. Verlegen kinderen werden door hun ouders naar voren geduwd, zodat ook zij vereeuwigd werden met deze buitenlandse schoonheid (volgens hun dan haha). Dit blijft echt te grappig om steeds weer mee te maken.
Op de diverse eilandjes verbleven we voornamelijk in houten hutjes met kleine veranda's. Aan de voorkant lag op 5 meter afstand de zee en aan de achterkant begon vrijwel meteen een ondoorgrondelijke jungle. Vanaf de ene kant naar de andere kant van datzelfde eiland kan dan ook vrijwel alleen met een boot en niet over land. We hebben het een keertje geprobeerd om de 800 meter door de jungle af te leggen naar een klein dorpje, maar na 20 minuten moesten we de strijd staken, omdat we simpelweg geen idee meer hadden waar we waren en/of hoe verder te gaan. Vervolgens verdwaalden we op de weg terug naar de bungalow (ongeveer 300 meter afstand hemelsbreed) wederom, dus dit was toch geen goed idee..
De bootritjes zelf waren ook een beleving op zich; de zee is hier zo helder dat je vanaf de boot al het super mooi koraal en de vissen met alle kleuren van de regenboog kunt zien zwemmen! En onderweg kwamen dolfijnen en vliegende vissen ons gezelschap houden.. Verder kun je vrijwel overal rechtstreeks vanaf het strand snorkelen en de mooiste dingen zien. Een keer kwam er zelfs een heuse octopus voorbij gezwommen. Die hadden we nog nooit eerder gezien. Telkens als hij van plaats veranderde, veranderde zijn kleur mee, erg gaaf.
Paula is ook 2x gaan duiken wat ook heel spectaculair is geweest. Enorme vissen, grote schelpen die dichtklappen als je dichtbij komt, allerlei soorten vormen en kleuren koraal met hun bewoners en ga zo maar door. Helaas waren ook enkele knallen hoorbaar, wat erop wijst dat het dynamiet vissen, en dus de afbraak van al dit moois, nog steeds (illegaal) doorgaat jammer genoeg.
Tijdens onze 2e nacht op de Togeans werden we verrast door de volle maan. Zo'n helder maanlicht hebben we nog nooit gezien en het leek net of het gewoon zonlicht was. Alles had echt een schaduw net zoals overdag en dit midden in de nacht, erg apart om te zien.
Aangezien de hutjes hier allemaal erg open zijn betekent dit dat er af toe ook wat ongenode gasten bleven overnachten in onze kamer.. We hebben o.a. hele grote spinnen en ander ongedierte op de koffie gehad, maar het gekke is dat we hier nu absoluut niet (meer) bang voor zijn. Wel bleven we steeds voor het slapen gaan nog ff een rondje maken door de kamer, maar het slapen zelf deden we toch onder een klamboe en wat er dan verder in de buurt is maakten we ons niet zo erg druk meer om.
Op het strand zelf leven hier honderden krabben, die als je voorbij loopt snel hun holletjes in rennen. Echt heel grappig om te zien. De meest bijzondere is wel de 'coconut crab.' Deze leeft heel verrassend van kokosnoten en moet dus behoorlijk sterk en groot zijn om deze open te krijgen. Nou, dat hebben we gezien. Zijn 'holletje' heeft een doorsnee van bijna 30 centimeter. Het schijnt dat als je hier je hand in steekt, je waarschijnlijk een paar vingers kwijt raakt, dus dat hebben we maar niet geprobeerd..
Verder stonden de dagen vooral in het teken van relaxen op het strand, een boekje lezen, een beetje ouwehoeren met mede-reizigers, snorkelen, zwemmen en vooral genieten van de omgeving. Ook zijn we een dagje met een kano naar een klein dorpje gepeddeld wat wel erg leuk was. Alleen maar houten huisjes op palen en de mensen doen hier niets anders dan vissen vangen om zo eten op tafel te krijgen. Het viel ons op dat er wel erg veel (kleine) kinderen wonen in die afgelegen dorpjes. Die hebben eigenlijk helemaal niets, vaak alleen een bal om mee te spelen, maar lijken zo gelukkig, erg mooi!
Het was voor ons wel even wennen om totaal afgesloten te zijn van de buitenwereld, maar toch ook wel lekker voor een anderhalve week. We hebben dan ook geen idee of er iets interessant is gebeurd de afgelopen dagen. Mochten we iets belangrijks gemist hebben dan horen we dat graag haha.
We zijn nu met de boot weer aangekomen op het vaste land van Sulawesi. Op 24 maart verloopt ons visum voor Indonesië en het idee is om tot die tijd via Tentena en Tana Toraja over land naar Makassar in het zuiden van Sulawesi te reizen. Daar pakken we de 24e het vliegtuig naar Kuala Lumpur (Maleisie) om nog enkele dagen te blijven. In de nacht van 28/29 maart zit onze reis er daadwerkelijk op en zullen vanaf KL naar huis vliegen om de 29e in de ochtend te landen in Parijs.
We zien er heel erg naar uit om straks weer lekker thuis te zijn en iedereen weer te zien, maar niet voordat we nog even genieten van onze laatste 2 weekjes van deze onvergetelijke trip.
O ja, we kunnen hier vrijwel geen foto's uploaden, omdat het internet overal te traag is in centraal Sulawesi. Deze zullen we proberen toe te voegen zodra we in Makassar of Kuala Lumpur zijn.
Tot snel!
18 Maart 2012 - 07:53
Snip:
Weer een geweldig verhaal guys super geniet nog van jullie laatste weekjes op het paradijs!! Tot snel -
18 Maart 2012 - 08:04
Lieke:
Wow!!! Geweldig wat jullie meemaken!! Ben echt jaloers!
Tot over 12daagjes!! :) -
18 Maart 2012 - 09:51
John Vrolijks:
wat een reis zeg;echt mega.
zul je wel nooit meer vergeten!
denken jullie er al over om iets heel anders met je leven te gaan doen?
ben bezig met de wijchense omroep om er een item van te maken.
heb de neiuwsredactie op de hoogte gesteld van jullie reis
hopenlijk gaan ze erop in en kan ik jullie voor tv krijgen.
gaan we een special van maken en opsturen naar endemol,ha
have nog een beetje fun.
gr john -
18 Maart 2012 - 10:19
Ankie/collega Eef:
Wederom een schitterend verhaal, ik ga dit zeker missen en zie er nu al na uit dat de Wijchense omroep er een special van gaat maken. Gegarandeerd veel kijcijfers!!!!! -
18 Maart 2012 - 13:02
Theo En Ans:
Fijn dat jullie gauw weer terug zijn, maar jammer, dat we dadelijke jullie verhalen en foto's moeten missen, maar wij hebben bedacht, dat jullie van al die verhalen, een mooi boek kunnen schrijven. Dit zal zeker een bestseller. Jullie vertellen in dit verhaal over dat jullie verrast werden door volle maan, weten jullie, dat we hier dan zeggen, daar komen kiendjes van, ha, ha,,ha, zullen we afwachten. Hier is verder niets bijzonders gebeurt alles gaat goed. Wensen jullie nog twee hele mooie weken, want nu gaat het wel heel snel, voordat je het weet ben je weer aan het werk (gelukkig voor mij en jullie collega's).
Liefs xxxx -
18 Maart 2012 - 16:03
Sabine:
Hallo kinders,
Jaloezie zit niet in mijn aard......maar als ik dit lees, kleur ik toch een beetje groen.;)
Geweldig zeg.
Wel een raar idee dat je helemaal niets meer mee krijgt van de rest van de wereld.
Maar goed, ook hiermee heb je niks gemist.
Geniet nog lekker van de laatste weekjes, die gaan snel nu.
groetjes- en kus Mam. -
18 Maart 2012 - 16:47
Tante Erna:
hallo Roel en Paula,
zo hemelsbreed waren jullie nooit van ons vandaag. daar zorgden jullie saampjes voor de mooie real reisverslagen!
tot gauw en `n goede terugreis gewenst -
18 Maart 2012 - 19:34
`Geke:
Geniet er nog even van!! xx Geke -
19 Maart 2012 - 07:19
Maartje:
Super!!! De foto's van dit bounty avontuur zullen ook wel prachtig zijn :) Geniet van de laatste weekjes en tot snel!!
Xx -
19 Maart 2012 - 09:28
Catelijne:
Dat klinkt echt heel goed allemaal. Ik kijk uit naar de foto´s die bij dit verhaal horen!
Veel plezier nog de laatste paar weekjes! Ik heb deze week mijn laatste paar dagen op de praktijk en ga dan met verlof, dus wel lopen elkaar net mis Paula.
Goeie reis terug strakjes en tot gauw!
xxx -
22 Maart 2012 - 07:18
Hannie Reijnen Wille:
Wat een schitterende reisverslagen. Dank je wel dat ik mee kon genieten van al jullie belevingen, bovendien met mooie fotoos.
WELKOM THUIS!!!
Wens jullie een goede vlucht naar Nederland, gelukkig is het voorjaar en de temp. niet tropisch doch goed, positief om weer snel in het ritme van de Ned.cultuur te komen.
Hartelijke groet, Hannie.
24 Maart 2012 - 14:50
Peter En Joke:
Hallo Paula en Roel,
Wat een prachtige verhalen weer en wat een mooi natuur.
Het zit er weer bijna op voor jullie, we zijn erg nieuwsgierig naar jullie verhalen, ondanks we al een
hoop gelezen hebben, ze zijn zo mooi beschreven dat het net was of we erbij waren haha.
Geniet van de laatste weken en een hele goede terug reis.
Liefs Peter en Joke -
24 Maart 2012 - 19:54
Tante Wilma:
wat een super gaaf verhaal weer,wij genieten met jullie mee als we het lezen. weet je wat jullie gemist hebben een lekker bord zondagse soep met ballen en een potje rikken.geniet nog 5 dagen en een goede reis terug tot gauw....groetjes tynie wilma harm en van annie en piet de roef...... -
25 Maart 2012 - 15:28
Corry Reuser:
Hoi paula en roel Ik heb je reisverslag gelezen prachtig is het. deze reis zullen niet snel vergeten.Leuk dat je op je oude stageplaats Tomohan,bent geweest. Geniet nog even van de laatste dagen van jullie vakantie. Tot ziens in wijchen. -
25 Maart 2012 - 16:19
Wilma:
Hallo Roel en Paula,
wat een geweldige verhalen/ mooie fotos, hebben julie afgelopen weken gestuurd......
Geniet van de laatste dagen van deze nooit vergeten vakantie, ik wens jullie een goede reis terug....
wilma -
26 Maart 2012 - 05:15
Tante Ellen:
Hej Paula en Roel,
Hartstikke bedankt voor al jullie fantastische reisverslagen! Ik heb echt het gevoel dat ik telkens even in een ander hoekje van de wereld kon kijken. Omdat ik het de eerste maanden van dit jaar gigantisch druk had, heb ik er een middag lekker nog eens een paar uurtjes voor uitgetrokken om er van te genieten. En nu nog eens het laatste verhaal. Dat jullie gewoon lekker kunnen slapen naast spinnen en slangen en al dat andere enge gekruip! Wauw, wat een groei ervaring naast alle het andere! Paula alsnog van harte gefeliciteerd. Ik heb hier wel even een kaars aangestoken op 1 maart en een lekkere borrel op je/jullie gezondheid en geluk gedronken. Nog een paar dagen en dan de zit het er weer op. Ik wens jullie een goede terugreis en landing op meerdere fronten. Bedankt voor het mogen meereizen en alle goeds.
Lieve groet, tante Ellen.